Vrije keuze in de zorg? Neem een restitutiepolis!
Veel mensen hebben zonder het zelf te weten een natura-polis met hun zorgverzekeraar afgesloten. Een polis waarbij u aan uw verzekeraar overlaat naar welke zorgverlener u kunt gaan. Op deze wijze kan uw verzekeraar zorgverleners voor u selecteren en instrueren wat deze wel en niet voor u mogen doen.

Met een restitutiepolis blijft u zelf aan het stuur. U bepaalt welke zorg-aanbieder bij u past. Met een restitutiepolis bent u verzekerd van vrije keuze.

Ook de groeiende groep zorg-aanbieders die zich niet willen binden aan de regels van de zorgverzekeraars blijven op deze wijze voor u bereikbaar.

Benut uw kans! Het einde van het jaar is het moment waarop u van polis en verzekeraar kan wisselen. Het is het moment om uw natura-polis om te zetten naar een restitutiepolis. Soms biedt uw verzekeraar beide polissen aan, soms betekent dit dat u daarvoor moet overstappen naar een andere verzekeraar.

Kijk altijd goed naar de polisvoorwaarden of u met een echte restitutie polis te maken hebt. Een goed voorbeeld van een echte restitutie verzekeraar is ONVZ welke doorgaans alle basispakket verstrekkingen volledig vergoedt (denk wel aan uw eigen risico). Sommige andere verzekeraars stellen beperkingen aan de vergoedingen.

Kortom: Zelf uw zorg-verlener kunnen kiezen? Neem een restitutie-polis! Uw zorg-verlener kan op basis van professionaliteit bepalen welke behandeling bij u past zonder dat uw verzekeraar obstakels opwerpt en u behoudt uw recht op vergoeding.

In de generalistische basis GGZ zullen mensen met een complexere problematiek behandeld worden dan voorheen in de eerstelijnspsychologische zorg. Ook mensen met lichte tot matige problemen worden behandeld in de generalistische basis GGZ. De gespecialiseerde GGZ kenmerkt zich door een hoge mate van complexiteit van de behandeling, waarbij gespecialiseerde kennis nodig is.